La origine mancarea saracilor, astazi emblema culinara a Marsiliei.
Faimoasa bouillabaisse se facea pe malul marii de catre pescarii intorsi de la pescuit; intr-un cazan puneau apa din mare la fiert peste care aruncau pestii nevanduti, zdrobiti si tot ceea ce gaseau la fundul cosurilor de pescuit. O data gata aceasta fiertura era varsata peste crutoane de paine unse cu usturoi, iar pestele era mancat separat cu rouille (o maioneza de usturoi). De-a lungul timpului aceasta supa a fost imbunatatita pentru a se incadra in bucataria burgheza, in zilele noastre este o mancare fina apreciata de gurmanzi cu pana la 10-12 soiuri de pesti si fructe de mare, fenicul, sofran, pastis, cartofi, ierburi provensale.

Bouillabaisse a fost imitata, copiata si uneori “maltratata” la asa nivel incat in 1980 s-a decis sa se stabilieasca “La Charte de la Bouillabaisse”, adica o reteta detaliata pentru a pastra gustul si calitatea ei.

Mergi la Marsilia, dimineata devreme urmareste bucatarii restaurantelor in piata de peste din Vieux Port si seara cauta restaurantul care iti va oferi o adevarata experienta culinara. Asigura-te ca supa este vedeta restaurantului, astfel vei fi sigur de originalitatea supei, dar si de calitatea ingredientelor.
Iti recomand restaurantul Miramar, “Membru Fondator Charte de la Bouillabaisse”, vei gasi pasiunea Chef-ului Christian Buffa pentru bouillabaisse, www.lemiramar.fr.